ponedeljek, 15. februar 2016

ALS UTRINKI: "BETON SOCIALIZMA"

ALS UTRINKI: "BETON SOCIALIZMA"

Zanimiva anekdota, komentar, very telling, varnostnika Medicinske fakultete v Ljubljani, se mi je pripetila v času februrskega tečaja ALS. V soboto 13.2., zvečer, po končanem tečaju, sem se sprehajal po praznih hodnikih fakultete. Čakal sem na prevoz. Ker pa so v soseščini potekala gradbena dela na UKC-ju je bil hrup precej glasen tudi na fakulteti. Prikazal se je varnostnik in malo sva prijateljsko pokramljala. Vprašal sem ga glede hrupa in pojasnil mi je kaj delajo. Pogovor je dalje stekel takole: "Ali naj ne bi že dokončali dela na temelju?", sem vprašal. "O, ja, morali bi..." mi je odvrnil varnostnik "ampak so že večkrat so podaljšali rok"... "Zakaj" - spet sem vprašal - "kakšne težave imejo?" Hišnik je odvrnil: "Ne morejo uničiti betona iz socializma...!" Pokazal je s prstom na zidove Medicinske fakultete: "Ta stavba je zgrajena pred 35 let-i pa še vedno vse drži kot je treba... Danes pa delajo na videz lepše stavbe, ampak imajo rok trajanja le deset let... Po desetih letih začnejo popuščati... Včasih so dajali cement 1300 in je res bil cement 1300. Ta pa drži kot je treba... Srečujem delavce in se pogovarjamo; čudijo se ko režejo ta beton... Sploh ne vejo kaj je to, takšnega betona še niso videli..."

nedelja, 14. februar 2016

PRAKTIČNI IZPIT - ALS

PRAKTIČNI IZPIT ALS, Ljubljana, 14. februar 2016, začetek ob 10:40

Kandidat Dimitar Anakiev (izkušnje 3228 pregledov na NMP ZDIB v zadnjem letu, 260 urgentnih intervencij, vse brez zapletov, uspešne)

Scenarij1:
 
DUŠAN (mentor in tolmač scenarija)
FRANCI (pomočnik pri izvedbi)

Bolnik prikoraka v ambulanto, ker ga stiska v prsih. Pred nedavnim hospitaliziran zaradi infarkta, PCI ni bila narejena. S pregledom ugotovim naslednje: SpO2 88%, puls 40, EKG kompletni AV blok.
Ordiniram naslednjo Th.: O2 15l, IV kanal, tekočine in priprave za pacing in transport...
Ampak se scenarij nenamoda zaplete: bolnik gre v asistolijo, zato začnemo novo th.: masažo srca, po dveh minutah damo adrenalin...

Kako naprej?

Ni bil narejen pregled do konca (auskultacija srca...)
Ni bil iskan 4H i 4T vzrok za asistolijo (Zakaj je prišlo do asistolije?)

Apendix: Gledanje monitora med masažo in merjenje pulsa ni smiselno kaže samo na artefakte na monitorju in v karotidi ritem masaže... Mentorje je največ zmotilo, da nisem zaustavil masaže in preveril ritem na monitorju temveč sem ves čas gledal monitor v času masaže.

Nauk (Dušan): Po dveh minutah ustaviti masažo in preveriti ritem.

Scenarij 2:
 
MARKO (mentor-scenarist)
ALENKA (pomočnik pri izvedbi)

40-letni pijanček je padel na podeželju. Stoka in jamra, da mu ni dobro. SpO2 nemerljiv, RR 70/40, puls 120, simetrično dihanje b.o.
Th. O2 15 litrov, kar privede do SpO2 94%, IV kanala, tekočine
EKG: sinusna tahikardija... Iščemo vzrok za šokno stanje
Nadaljni pregled: bolečina v trebuhu, trebuh občutljiv, obsežna melena, ahaa, tu smo... Ampak scenarij se zaplete:
Pacient se nenadoma umiri, preneha stokati.: ne diha, pulsa ni
Ordiniram Th.: masaža srca, kisik teče v kontinuiteti
40 sec je do konca cikla masaže, kaj je še za narediti?

Nauk (Marko): Nadaljevanje pregleda! Ne se ustaviti pri enem vzroku!